Завичајни музеј Књажевац

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ КЊАЖЕВАЦ чува и приказује вредно културно наслеђе књажевачког краја. Музејска поставка у згради из 1906. године преставља делове  археолошке, етнолошке, културно-историјске и уметничке збирке. Музејски експонати из околине Књажевца изложени су хронолошки и тематски са циљем да илуструју живот на овим просторима од праисторије до данашњих дана. Посебан куриозитет представља једниствена збирка двопређних чарапа, изложена као засебна целина „Музеј чарапа” у оквиру сталне поставке.

Адреса

Завичајни музеј Књажевац
Карађорђева 15
19350 Књажевац

Како до нас

Зграда Завичајног музеја Књажевац налази се на узвишици, у близини старог градског језгра, изнад цркве св. Ђорђа, а преко пута Гимназије. До музеја можете доћи пешице, бициклом или другим превозним средством. У непосредној близини музеја не постоји пракинг али је  могуће краће задржавање аутомобила или аутобуса испред самог улаза у музеј.

Паркинг

Најближи уређени паркинг налази се на 350 метара од музеја, у центру града код Спомен парка, чији је аутор чувени архитекта Богдан Богдановић, у близини Старе чаршије и шеталишта на обали Сврљишког Тимока. Могуће је краће задржавање аутомобила или аутобуса испред самог улаза у музеј.

contentmap_module

Музеј града

 

МУЗЕЈ ГРАДА налази се у кући значајне историјске личности Алексе Аце Станојевића, радикалског првака, некадашњег посланика и председника Народне скупштине Краљевине Србије. Кућа је споменик културе, саграђена 1910. године а налази се у Његошевој 6, са сталном поставком која реконструише грађански ентеријер са краја 19. и почетка 20. века. Изложени предмети и део библиотеке припадали су Аци Станојевићу док је део експоната добијен на поклон од старих књажевачких породица.

Адреса

Музеј града у кући Алексе Аце Станојевића
Његошева 6
19350 Књажевац

Како до нас

Зграда Музеја града налази се у центру града, у близини зграде Општине Књажевац, зграде Поште и ресторана Марков конак. До Музеја града можете доћи пешице или превозом. У непосредној близини музеја постоји организован и уређен паркинг простор.

Паркинг

Најближи уређени паркинг налази се на 30 метара од музеја, у центру града преко пута зграде Општине Књажевац и зграде Поште. Могуће је краће задржавање аутомобила или аутобуса испред самог улаза у музеј.

contentmap_module

Архео-етно парк Равна

 

АРХЕО-ЕТНО ПАРК У СЕЛУ РАВНА поред Књажевца, представља комплекс музеја на отвореном. Археолошком делу парка припада истраживачка станица са археолошком поставком, конзерваторском лабораторијом и спаваонама, смештена у згради сеоске школе са почетка 20. века, лапидаријумом са римским епиграфским споменицима са оближњег археолошког локалитета Timacum Minus. Део етно парка чине објекти народног градитељства као типични примери традиционалне архитектуре књажевачког краја (стамбени објекти, амбар, казаница за печење ракије...), објекат са конференцијском салом, сувенирницом и кафетеријом и собама за смештај као и грнчарска радионица са репликом античке пећи и традиционалном креамичком пећи. У подруму "Велике куће" из Горње Каменице основан је Музеј вина,  а читав комплекс део је Винске руте Србије.

Адреса

Село Равна
9км од Књажевца

Како до нас

Архео-етно парк у Равни налази се 9 км од Књажевца, на самом улазу у село. До Архео-етно парка можете доћи пешице, бициклом или неким другим превозом. Ако долазите бициклом или другом врстом превоза из правца Књажевца ка Зајечару можете користити два пута и то: магистрални пут 35 и локални пут који од Књажевца води преко села Штипина, Потркање, Равна до Дебелице. Ако одлучите да користите магистрални пут 35 ка Зајечару, скренућете лево, односно десно ако долазите из правца Зајечара ка Нишу на месту означеном таблом Timacum Minus и локалним путем након 2 км доћи ћете до паркинга испред Архео-етно парка који се налази са леве стране пута. Уколико одлучите да кренете локалним путем преко Штипине и Потркања можете уживати у лепотама плодне долине Белог Тимока, проћи поред цркве св. Богородице аутора Бранислава Митровића у селу Штипина, или поред Винарије Јовић, произвођача врхунских вина у селу Потркање.

contentmap_module

Паркинг

У непосредној близини музеја постоји организован и уређен паркинг простор. Архео-етно парк има уређени паркинг просотор уз сам комплекс. Овде се могу паркирати сва путничка возила као и аутобуси. У комплексу парка постоји и паркинг за бицикле.

Timacum minus

 

TIMACUM MINUS је најстарије војно утврђење у тимочкој области. Локалитет се налази надомак села Равна, на обали Белог Тимока. Утврђење и пратеће насеље датирају из 1. века наше ере, у употреби су све до Јустинијанове обнове царства у 6. веку. Унутрашњи простор утврђења био је испуњен различитим грађевинама (житница – horreum, штабска зграда – principia...). Цивилно насеље (vicus), развијало се уз војни логор. У близини утврђења, на падини брега Слог, откривена је велика некропола са бројним и разноврсним налазима и гробним прилозима (накит, керамичке и стаклене посуде, новац и др.). На обали Белог Тимока, стотинак метара од тврђаве, откривено је римско купатило – терме.

Адреса

Село Равна
8км од Књажевца

Како до нас

Археолошко налазиште  Timacum Minus налази се на 8 км од Књажевца испред села Равна. До Timacum Minus-а можете доћи пешице, бициклом или неким другим превозом. Ако долазите бициклом или другом врстом превоза из правца Књажевца ка Зајечару можете користити два пута и то: магистрални пут 35 и локални пут који од Књажевца води преко села Штипина, Потркање, Равна до Дебелице. Ако одлучите да користите магистрални пут 35 ка Зајечару, скренућете лево, односно десно ако долазите из правца Зајечара ка Нишу на месту означеном таблом Timacum Minus и локалним путем након 1,7 км пратећи сигнализацију доћи ћете до археолошког налазишта које се налази са десне стране локалног пута. До самог локалитета води макадамски пут. Уколико одлучите да кренете локалним путем преко Штипине и Потркања можете уживати у лепотама плодне долине Белог Тимока, проћи поред цркве св. Богородице аутора Бранислава Митровића у селу Штипина, или поред Винарије Јовић, произвођача врхунских вина у селу Потркање.

contentmap_module

Паркинг

Уз локалитет не постоји уређен паркинг али је могуће краће задржавање уз макадамски пут.

У близини локалитета постоји организован и уређен пракинг простор испред Архео-етно парка у Равни.

Радно време свих објеката Завичајног музеја Књажевац

Радним данима од 8.00 до 16.00
(са корисницима до 15.00)

Посете је могуће организовати и ван радног времена, викендом и у току празника по претходној најави.

Заказивање групних, школских и других организованих посета

Улазнице*

100 динара за један објекат Завичајног музеја Књажевац

150 динара за два објекта Завичајног музеја Књажевац

200 динара за три објекта Завичајног музеја Књажевац

Улаз је бесплатан за ученике књажевачких вртића и школа, особе са инвалидитетом и њихову пратњу, уз чланску карту ICOM-а и Музејског друштва Србије, колеге из других музеја и сродних научних и образовних установа, новинаре са одговарајућом легитимацијом.

Попусти и друге повластице одобравају се на упит. 

Програми Завичајног музеја Књажевац отворени су и бесплатни за све посетиоце, осим посебних едукативних и креативних радионица у оквиру програма Завичајног музеја Књажевац - Образовне авантуре и посебне туристичке понуде у Архео-етно парку у Равни.

Приступачност

Завичајни музеј Књажевац је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Балканске музејске мреже www.bmuseums.net, Културног наслеђа без граница БиХ www.chwb.org/bih, и Фондације Ставрос Ниаркос, www.snf.org реализовао низ пројеката у циљу унапређења приступачности музеја.

Набављене су покретне монтажне рампе које помажу да се на местима где је то могуће превазиђу физичке баријере, а садржаји и програми учине доступнима особама са инвалидитетом. Уређено је двориште објекта у Карађорђевој 15 у циљу олакшаног приступа и кретања ка изложбеним просторима, постављена је рампа у галерији музеја у Карађорђевој 15.

Монтажне рампе могуће је поставити у једном делу Завичајног музеја Књажевац у Карађорђевој 15 и на појединим објектима у Архео-етно парку у Равни по претходној најави. Доња етажа Музеја града у кући Аце Станојевића ће по отварању нове поставке бити доступна особама са инвалидитетом.

Направљена је апликација за паметне уређаје - Водич кроз музеј, која омогућава прегледавање делова поставки и збрики неприступачних особама смањене покретљивости. На одређеним локацијама постоје и монитори осетљиви на додир са инсталираним електронским водичем и виртуелном шетњом кроз музеј. Постоји водич на Брајевом писму, видео водич на знаковном језику, аудио водич на срспком и енглеском језику.

Завичајни музеј Књажевац има и посебну интернет презентацију намењену особама са инвалидитетом http://acc.muzejknjazevac.org.rs/

Кроз пројекат "Музеј за понети - музеј за све" могуће је организовати посету стручњака музеја васпитним, образовним или социјалним установама и том приликом кориснике и штићенике упознати са деловима богатих збирки музеја. Стручне службе музеја организују ове и друге програме намењене особама са инвалидитетом на упит и на основу претходних  консултација.

За посетиоце оштећеног вида постоји аудио водич на српском и енглеском језику као и штампани водич на Брајевом писму, али је због структуре простора и физичких баријера неопходно посету планирати из пратњу. Одређене предмете и реплике могуће је упознати додиром.

Легенде и текстови у поставкама објекта у Карађорђевој 15 одштампане су са увећањем, а постоје и лупе и увеличавајуће фолије које олакшавају гледање мањих предмета. Постоји и један број легенди штампаних на Брајевом писму.

За постиоце оштећеног слуха постоји видео водич на знаковном језику.

За посетиоце смањене покретљивости обезбеђени су виртуелни водичи на таблетима који омогућавају преглед делова поставки музеја неприступачних особама смањене покретљивости. У објектима музеја у Карађорђевој 15 и у Архео-етно парку у Равни постоје монтажне рампе које омогућавају приступ одређених делова музејских поставки.

Галерија Завичајног музеја Књажевац у Карађорђевој 15 има приступну рампу и у потпуности је приступачна особама смањене покретљивости, испред галерије се по потреби поставља и мања покретна рампа.

У свим објектима музеја на приступачним местима налазе се монитори са екраном осетљивим на додир који омогућавају преглед музејских поставки.

За археолошко налазиште Timacum Minus и Архео-етно парк у Равни израђена је посебна апликација за андроид уређаје на три језика (српском, енглеском и немачком) која се може преузети са Google Play Store-a, биће постављене и интерпретативне табле на три језика (српском, енглеском и немачком), а део информација се може добити очитавањем QR кодова постављених на одређеним местима. 

Више инфромација у вези приступачности музеја, у циљу планирања посете можете добити на упит путем е-mail-a: muzejknjazevac@mts.rs, или контакт телефона +381/19 731 407.